Avui tancat 972 21 45 34 618 47 33 66
Temps de lectura 4 min.

La hiporèxia és la reducció del desig de menjar, mentre que l'anorèxia és la pèrdua total del desig de menjar. La disminució de gana i els canvis en el mateix constitueixen un fet natural de l'envelliment. Per això, és important assegurar-se que les persones grans obtinguin suficients nutrients i minimitzar al màxim els efectes d'aquest fet fisiològic.

Tot i que la falta de gana no indica necessàriament un problema patològic o malaltia en la gent gran, hi ha alguns senyals d'advertència que hem de vigilar per així evitar-ne les conseqüències. Al llarg d’aquest article s'explicarà com detectar-la, les seves conseqüències i es donaran alguns consells que podem seguir per ajudar als nostres éssers estimats a obtenir l'alimentació més adequada.

Alguns signes de la hiporèxia es començaran a notar amb una pèrdua de volum i un aprimament, sobretot a la cara, els malucs o el coll. Aquests subtils senyals poden donar una àmplia informació. Alguns símptomes psíquics poden ser la irritabilitat, falta d'ànim o de mal humor, falta de son o insomni, falta d'energia o episodis depressius. La pèrdua de gana i de set no sempre és quelcom patològic.

Hiporexia

CAUSES DE LA HIPORÈXIA

Tot i que és normal que la gana canviï amb l'edat, hi ha diversos factors que també poden causar pèrdua de gana en la gent gran. No sempre són factors físics, la depressió o l'aflicció també poden causar una inapatència.

En primer lloc, parlaríem de la manca d'energia per cuinar o la manca d'interès en el menjar a causa d’un canvi en les papil·les gustatives, la depressió o la soledat.

Les condicions de salut o els efectes secundaris dels medicaments són altres dels factors de la hiporèxia. Els canvis en el gust o la gana també ocorren quan es pateixen algunes malalties greus, com la malaltia d'Alzheimer o el Parkinson, càncers de cap i coll o infeccions de boca i gola o malaltia periodontal.

Els problemes dentals o els canvis gastrointestinals (com la intolerància a la lactosa), que van de la mà de l'edat, poden afectar la gana.

A més, els canvis en el sentit de l'olfacte i el gust poden afectar el gaudi dels aliments.

Hiporexia

CONSEQÜÈNCIES DE LA HIPORÈXIA

El procés d'envelliment porta amb si una gran quantitat de canvis perceptius, fisiològics i psíquics.

La hiporèxia té com a conseqüència principal la desnutrició. Aquest estat deficitari de nutrients pot exposar a la persona gran a una gran debilitat, falta d'energia i, sobretot, catabolisme muscular. Un organisme al qual no se li aporti la quantitat de nutrients adequats estarà més exposat a l'aparició o al desenvolupament de malalties.

És fonamental per a la gent gran obtenir la nutrició adequada per poder cobrir els seus requeriments nutricionals, ja que les deficiències de vitamines o nutrients poden causar importants problemes de salut.

Bé se sap que la nutrició és important per mantenir el sistema immunitari en les seves condicions més òptimes, igual que moltes malalties poden ser propícies a aparèixer davant mancances de certes vitamines o minerals.

Les vitamines del grup B són essencials per al manteniment de l'estructura cel·lular i per poder recobrir l'estructura dels axons de les neurones. Per això és important prevenir malalties neurològiques o episodis depressius. També, la deficiència de iode pot donar lloc a una funció anormal de la glàndula tiroide.

Amb la pèrdua de massa muscular, com a conseqüència del catabolisme, per aconseguir energia la massa grassa de l'organisme es veu augmentada. Amb això, la probabilitat de patir la síndrome metabòlica amb les seves conseqüents malalties cardiovasculars es pot veure molt augmentada.

QUÈ PODEM FER DAVANT LA HIPORÈXIA?

Si ens preocupa la falta de gana en els nostres éssers estimats d'edat avançada, hi ha algunes coses pràctiques que podem fer per ajudar-los a obtenir una alimentació sana.

En primer lloc, caldrà augmentar la densitat de nutrients dels aliments que se'ls serveix. No hem d’intimidar amb grans i copiosos menjars. Hem d'intentar col•locar aliments amb un alt nivell energètic. El plat ha de tenir la quantitat màxima d'energia i proteïnes, com pot ser un puré amb formatgets o enriquit amb clara d'ou. Una altra font de proteïnes important poden ser els llegums combinats amb hidrats de carboni rics en midó com les patates o l'arròs integral.

Si expressen que l'aigua no té bon gust, hem d'intentar afegir herbes, espècies o fruites en rodanxes o, fins i tot, vegetals, com la llimona o el cogombre. Alguns sucs de fruita també poden ajudar a hidratar o, fins i tot, la gelatina.

També podem estimular la gana. Algunes persones grans han tingut èxit amb estimulants de la gana que poden prescriure els facultatius, de manera que també poden ser recomanables.

D'altra banda, és important establir un horari regular de menjars, establir uns patrons habituals fàcils de complir agregant algunes begudes o refrigeris al llarg del dia. Això pot ajudar al fet que els senyals de gana de l'organisme tornin a funcionar.

És molt important evitar els aliments precuinats o molt industrialitzats, els quals poden alterar les sensacions gustatives o, fins i tot, la sensació de gana o set.

Com bé s'ha dit, per a la gent gran, l'accessibilitat i la disponibilitat del contacte social poden ser un problema encara més gran. És important fomentar la companyia durant els àpats, que ells mateixos se sentin a gust a taula.

Dins de les institucions, també és important fixar-nos i revisar els menús de menjars per a gent gran, per tenir constància del que estan prenent, així com en les "dates" de menjars amb amics, familiars o cuidadors.

Finalment, hem de prestar atenció als efectes secundaris dels medicaments. Molts d'ells poden canviar les sensacions gustatives.