Avui: 08:45-13:15 h , 16:30-20:15 h 972 21 45 34 618 47 33 66
Temps de lectura 3 min.

Les darreres setmanes, a conseqüència de la COVID-19, no parem sentir a parlar de vacunes, la seva inoculació, conservació i grau de protecció front la malaltia. Però, realment sabem què és una vacuna?

Una vacuna és un tractament que pretén generar immunitat de l’organisme contra una malaltia. És a dir, les vacunes entrenen al sistema immune perquè reconegui un virus o un altre patogen i protegir-se d’ell. D’aquesta manera, si finalment el teu organisme s’enfronta a ell, no s’infecti o de fer-ho no desenvolupi la malaltia que se’n deriva, o ho faci d’una manera molt lleu.

Amb les vacunes, el cos memoritza aquell virus o patogen catalogant-lo, perquè el sistema immune sigui capaç de crear anticossos específics.

QUINS TIPUS DE VACUNES EXISTEIXEN?

  • Vacunes de virus atenuades; la vacuna conté el propi virus “adormit”, sense capacitat de reproduir-se o produir realment una infecció.
  • Vacunes inactivades; la vacuna conté un fragment del virus, no el virus sencer.
  • Vacunes de subunitats (vacunes proteiques); la vacuna conté proteïnes del virus, fragments molt més petits que en el tipus de vacuna anterior.
  • Vacunes de vectors vírics; s’injecten virus amb material genètic per fabricar proteïnes del virus del que t’estàs protegint.
  • Vacunes d’ADN o ARN, contenen només material genètic, és a dir, les instruccions perquè les cèl·lules fabriquin proteïnes com les del virus i que el sistema immune les reconegui.

Vacunas. Qué son y cómo se desarrollan.

DESENVOLUPAMENT D’UNA VACUNA

El desenvolupament d’una vacuna nova habitualment és un procés que dura molts anys, de mitjana més de 15 anys.

En aquest procés s’inclouen fases diverses. Prèviament al desenvolupament, hi ha sempre el disseny i la realització d’estudis preclínics durant anys. Són la base per al desenvolupament d’una vacuna. Aquest procés acostuma a durar uns anys.

Després, durant  2 - 4 anys es fan estudis per avaluar la possible toxicitat en models animals o biològics. Superats, es comencen els estudis clínics. Són imprescindibles en tot procés d’aprovació d’un fàrmac per a ús humà.

Els estudis clínics tenen normalment 3 fases i poden durar totes tres entre 6-7 anys. Els estudis són presentats llavors a les agències reguladores. Són organismes independents que avaluen la seguretat i efectivitat dels estudis per aprovar el seu ús en humans i la producció i distribució a gran escala.

VACUNA DE LA COVID-19

En el cas de la vacuna contra el virus SARS-CoV-2, responsable de la COVID-19, aquestes fases s’han fet en un temps rècord: 10 mesos. Un repte que ha estat possible per la unió del treball i esforç de científics d’arreu del món per donar resposta a una emergència també mundial, a més d’altres factors.

Què ha fet possible accelerar aquest procés?

  • L’existència de molts estudis preclínics i de toxicitat sobre altres coronavirus.
  • S’han avaluat en paral·lel les diferents fases, en lloc d’esperar a fer-les en ordre cronològic.
  • El gran volum de voluntaris i mostra per a les diferents fases. El fet que sigui una pandèmia mundial ha facilitat que tingui un abast més gran i sent més fàcil trobar voluntaris i fer seguiments a gran escala de la malaltia.
  • La producció es va iniciar mentre s’avaluava per les agències reguladores, per facilitar que un cop aprovades tenir les unitats  ja preparades.

Actualment hi ha 169 vacunes en desenvolupament contra la COVID-19, i 26 en fase d’assaig clínic en humans.

Aprovades (a data de 28/01/2021) hi ha 2, totes dues són del tipus de vacuna que contenen ARN missatger i es van aprovar a finals del 2020 a Europa.

L’ARN missatger, aquestes instruccions perquè les cèl·lules fabriquin proteïnes com les del virus, és molt delicat i inestable, és per això que aquestes vacunes necessiten que es conservin a temperatures molt baixes (-15 – 80ºC).

Els programes de vacunació a l’Estat contra la COVID-19 ja han començat amb totes dues vacunes, es pot seguir la seva evolució des de la pàgina del Ministeri.

Si tens dubtes sobre qualsevol vacuna, sempre acudeix al teu farmacèutic, ell et pot informar. Segueix el seu consell!